ရွမ္းရုိးရာ ေကာက္ညႇင္းထုပ္~~~Tai or Shan traditonal food "Khao Daom Leam







ရွမ္းရုိးရာ ေကာက္ညႇင္းထုပ္~~~
ကမ႓ာေပၚရွိ လူမ်ဳိးတိုင္း လူမ်ဳိးတိုင္းဟာ သူ႔ကိုယ္ပိုင္ ယဥ္ေက်းမႈ
ဓေလ့ထုံးတမ္းႏွင့္သူ ရွိၾကပါတယ္၊ ထိုအထဲတြင္ ရွမ္းလူမ်ဳိးမ်ား
ဟာလည္း ယဥ္ေက်းမႈ ထုံးတမ္းစဥ္လာ ဓေလ့ ထုံးစံ တိုးတက္
ထြန္းကားေသာလူမ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္၊ အခုလို မိုးရာသီ လယ္ယာ
လုပ္ငန္းခြင္နဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ ရွမ္းရုိးရာ အစားအစာ တစ္ခုျဖစ္တဲ့
သုံးဖက္ခြၽန္ ေကာက္ညႇင္းထုပ္ေလး လုပ္ရျခင္း အေၾကာင္းကို
ေျပာျပပါရေစ၊ ရွမ္းလူမ်ဳိး လယ္သမားမ်ားဟာ နယုန္လ မိုးဦး
ရာသီေရာက္ၿပီဆိုတာနဲ႔ မိမိလယ္ ပ်ဳိးႀကဲဖို႔ျပင္ဆင္ၾကပါၿပီ၊ ေရွး
တုန္းက ရွမ္းေတြဟာ ထမင္းအစား ေကာက္ညႇင္းေတြကိုသာ
အစားမ်ားတဲ့အတြက္ မ်ဳိးစပါးေတြလည္း ေကာက္ညႇင္းေတြသာ
ထားၾကပါတယ္၊ အဲ့ဒီလိုျပင္ဆင္တဲ့ေနရာမွာ ပ်ဳိးႀကဲမယ့္ မ်ဳိးစပါး
ကို အမ်ဳိးသမီးမ်ားက စေကာနဲ႔ျပာၿပီး မ်ဳိးသန္႔ မ်ဳိးေ႐ြးရပါတယ္၊
မ်ဳိးသန္႔ မ်ဳိးေ႐ြး ျပာထုတ္လိုက္လို႔ ရလာတဲ့ သိပ္မေကာင္းတဲ့
ပယ္ထုတ္လိုက္တဲ့စပါးမ်ားကိုေတာ့ ဆန္ဖြပ္ယူပါတယ္ ၊ ရလာ
တဲ့ေကာက္ညႇင္းဆန္ကို ရွမ္းလူမ်ဳိးေတြက သုံးဖက္ခြၽန္ ေကာက္
ညႇင္းထုပ္ ျပဳလုပ္ၾကပါတယ္~~~
ေကာက္ညႇင္းထုပ္ကို မနက္ျဖန္မနက္မွာလို ပ်ဳိးႀကဲေတာ့မယ္ဆို
ရင္ ဒီေန႔ညမွာ ျပဳလုပ္ရပါတယ္။
ေကာက္ညႇင္းထုပ္ျပဳလုပ္ရာမွာ အရင္ဦးဆုံး ထုပ္ဖို႔ ဖက္ရွာရပါ
တယ္၊ ေကာက္ညႇင္းထုပ္မယ့္ ဖက္က သီးသန္႔အပင္ရွိပါတယ္၊
ဝါးရုံပင္ က်ဴပင္လိုပါပဲ၊ ဒါေပမယ့္ အ႐ြက္က ႀကီးပါတယ္၊ ဖက္
ရလာၿပီဆိုရင္ ေကာက္ညႇင္းဆန္ကို ေဆးေၾကာၿပီး ေရစိမ္ထား
ရပါတယ္၊ နဲနဲေလးပြလာၿပီဆိုရင္ေတာ့ ေရကိုစစ္ထုတ္လိုက္ၿပီး
ေရစိမ္ေကာက္ညႇင္းဆန္ထဲကို ဆားနဲ႔ေျမပဲဆန္ ထည့္နယ္ၿပီး
ယူလာတဲ့ဖက္နဲ႔ သုံးဖက္ခြၽန္ျဖစ္ေအာင္ ထုပ္ၿပီး နွီးနဲ႔ခ်ည္ကာ
ဒန္အိုးႀကီးထဲ ထည့္ျပဳတ္ပါတယ္၊ ျပဳတ္လိုက္လို႔ က်က္လာၿပီ
ဆိုရင္ အိုးထဲကေနဆယ္ယူၿပီး အေအးခံထားပါတယ္။
ရလာတဲ့ ေကာက္ညႇင္းထုပ္ကို ေရွးဦးစြာ ရွမ္းေတြက ျမတ္စြာ
ဘုရားကို ဦးဦးဖ်ားဖ်ား ဆက္ကပ္လွဴဒါန္းပါတယ္၊ ၿပီးလို႔ရွိရင္
မနက္ေစာေစာ ပ်ဳိးသြားႀကဲမယ့္ အိမ္ေထာင္ဦးစီးကို အိမ္ရွင္မ
က ေကာက္ညႇင္းထုပ္ေတြကို လယ္ဖက္ယူသြားဖို႔ ထည့္ေပး
လိုက္ပါတယ္၊အိမ္ေထာင္ရွင္လယ္သမားဦးႀကီးကသူ႔လယ္ဆီ
ေရာက္ၿပီဆိုရင္ အိမ္ရွင္မ ထည့္ေပးလိုက္တဲ့ ေကာက္ညႇင္းထုပ္
ေတြကို ယူၿပီး လယ္ကြက္အားလုံးရဲ႕ထိပ္ဆုံးမွာရွိတဲ့ လယ္
ဦးကြက္ရဲ႕ လယ္ကန္သင္းေအာက္မွာ ေကာက္ညႇင္းထုပ္ကို
ယူသြားထည့္ထားရပါတယ္၊ ပ်ဳိးႀကဲမယ့္လယ္ကြက္ရဲ႕ လယ္ဦး
ကြက္ လယ္ကန္းသင္းေအာက္ကိုလည္း သြားထားရပါတယ္၊
ထားေနတုန္းမွာလည္း ဆုေတာင္းရပါတယ္၊ အဓိက ကေတာ့
စပါးအထြက္တိုးေစဖို႔ အဓိကဆုေတာင္းပါတယ္၊ လယ္ေစာင့္
နတ္ကို ပသတာလည္းမဟုတ္ပါ၊ ဒီလုပ္လိုက္ရလို႔ စပါးလည္း
အထြက္တိုးမယ္၊ မိမိရဲ႕ လယ္ယာ နဲ႔ စပါးမ်ားလည္း အေနွာင့္
အယွက္အဖ်က္အဆီးကင္းမယ္လို႔ ရွမ္းလူမ်ဳိးလယ္သမားမ်ားက
ယုံၾကည္ၾကပါတယ္၊ ေနာက္ၿပီး ဒီေကာက္ညႇွင္းထုတ္ကို မိုးဦး
ရာသီမွာ စားျခင္းအားျဖင့္ မိုးဦးရာသီမွာျဖစ္တတ္တဲ့ ဝမ္းပ်က္
ဝမ္းေလွ်ာ ေရာဂါကိုလည္း ကာကြယ္ၿပီးသားျဖစ္တယ္လို႔ဆို
ပါတယ္၊ ေဆးလည္းအစာ အစာလည္းေဆးေပါ့၊ လူတိုင္း လူ
တိုင္း ကိုယ့္ကိုယ္ပိုင္ယဥ္ေက်းမႈ ဓေလ့ထုံးတမ္းကို ခ်စ္ျမတ္နိုး
တတ္ၾကပါေစ။

စိုင္းစႏၵ(မိုင္းရယ္)


Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment