သံလြင္အေရွ႕ျခမ္းမွ ၀ါးပိုးမ်ား အေရာင္းသြက္









15.10.2015


မိုးအကုန္ ေဆာင္းအကူးကာလ၌ အထက္အညာေဒသတြင္ ရာသီစာ ပုရစ္မ်ား လိႈင္လိႈင္ေပၚၿပီ ျဖစ္သကဲ့သို႔ သံလြင္အေရွ႕ျခမ္း ေဒသမ်ားျဖစ္သည့္ က်ိဳင္းတံုႏွင့္ မိုင္းျဖတ္တစ္၀ိုက္ရွိ ေတာေတာင္မ်ားမွ ေဒသခံ မ်ား ႏွစ္ၿခိဳက္သည့္ ပရိုတင္းဓါတ္ၾကြယ္၀ေသာ ၀ါပိုးမ်ား လိႈင္လိႈင္ေပၚၿပီျဖစ္သည္။

"၀ါးပိုးဆိုေပမယ့္ ၀ါးပင္တိုင္းမွာ မရွိတတ္ပါဘူး၊ ၀ါးပိုးရွိတဲ့ ၀ါးပင္မွာ ေသေသ ခ်ာခ်ာၾကည့္မွ ေရေလးေတြ စိမ့္ထြက္ေနတာကိုျမင္ရမွာပါ။ ဒါဆိုရင္ ၀ါးပိုးရွိၿပီ လို႔ ယူဆရပါၿပီ။ အေကာင္ေရအနည္း အမ်ားကေတာ့ ခန္႔မွန္းလို႔မရပါဘူး၊ ၀ါးတစ္ဆစ္ထဲမွာ အေကာင္ႏွစ္ဆယ္ သံုးဆယ္ရွိတတ္သလို တစ္ရာနီးပါး ရွိတာမ်ိဳးလည္း ႀကံဳရပါတယ္။ ကၽြမ္းက်င္မႈ အေပၚမူတည္ၿပီး တစ္ရက္ကို ၀ါးပိုးတစ္ပိႆာေလာက္ ရႏိုင္ပါတယ္။ သာမာန္အားျဖင့္ေတာ့ ၀ါးပိုးတစ္ပိႆာရဖို႔ (၂)ရက္ (၃)ရက္ေတာ့ ရွာေဖြၾကရပါတယ္.."ဟု က်ိဳင္းတံုေဒသ ပန္ကြဲေတာင္ အနီးတြင္ ၀ါးပိုးရွာေဖြသူ ၀`တိုင္းရင္းသား ကိုညီေက်ာက္က ရွင္းျပသည္။

၀ါးပိုးအစိမ္း (အရွင္)တစ္ပိႆလွ်င္ ဒိုင္သြင္းေစ်း က်ပ္ႏွစ္ေသာင္းရွိၿပီး ပံုမွန္အားျဖင့္ လက္လီ ၀ယ္ယူသူ နည္းပါးၿပီး ၀ါးပိုးေၾကာ္ျပဳလုပ္သူမ်ားမွ လက္ကားေစ်းျဖင့္ေကာက္ကာ ေရြးခ်ယ္သန္႔စင္ ေၾကာ္ၿပီး မွသာ ေစ်းကြက္အတြင္း လက္လီ ျပန္လည္ေရာင္းခ်ေလ့ရွိၾကသည္။

"၀ါးပိုးေၾကာ္ကို ႀကိဳက္ေတာ့ႀကိဳက္တယ္ ၊ ဒါေပမယ့္ အေကာင္အရွင္ေလးေတြ က လႈပ္စိ လႈပ္စိနဲ႔ အသည္းယားဖို႔ ေကာင္းတာေၾကာင့္ အရွင္၀ယ္ၿပီး ကိုယ္တိုင္ေၾကာ္စားတာမ်ိဳး မလုပ္ပါဘူး၊ ေၾကာ္ၿပီးသားပဲ ၀ယ္စားတယ္၊ သူက ပရိုတင္းအရမ္းၾကြယ္၀လို႔ အမ်ားႀကီးေတာ့ မစားရဲဘူး၊ အထူးသျဖင့္ ေသြးတိုး ရွိသူေတြေတာ့ ေရွာင္သင့္တဲ့ အစားအစာပါ.."ဟု က်ိဳင္းတံုသူေလး နန္းရွဲန္မြန္းက ေျပာျပသည္။

အဆိုပါ ၀ါးပိုးအစိမ္း တစ္ပိႆာကိုေၾကာ္လွ်င္ ၀ါးပိုးေၾကာ္သံုးဆယ္သား ခန္႔သာရရွိၿပီး၊လက္လီေစ်းအျဖစ္ တစ္ဆယ္သား က်ပ္တစ္ေသာင္းေစ်းျဖင့္ ေရာင္းခ်ၿပီး ပစၥည္းရရွိမႈအေပၚ မူတည္ကာေစ်းႏႈန္း အတက္ အက်ရွိေၾကာင္း ပန္ကြဲေတာင္မွ ေစ်းသည္တစ္ဦးထံမွ သိရသည္။

၀ါးပိုးအရွင္မ်ားအား တာခ်ီလိတ္ၿမိဳ႕မွတဆင့္ အိမ္နီးခ်င္း ထိုင္းႏိုင္ငံသို႔လည္း တင္ပို႔ေရာင္းခ်ၾကကာ ယခုလို လိႈင္လိႈင္ေပၚခ်ိန္၌ တာခ်ီလိတ္ ႏွင့္ မယ္ဆိုင္ၿမိဳ႕မ်ားတြင္ တစ္ကီလို ထိုင္းဘတ္ေငြ (၄၅၀)မွ (၅၀၀)ဘတ္ အထိ ေစ်းရရွိေၾကာင္းႏွင့္ ထိုင္းဖက္မွ အရွင္မ်ားကိုသာ အဓိက၀ယ္ယူေၾကာင္း
သိရွိရသည္။

Tachileik News Agency
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment